STALKER KÖNYV

Nemrég az Európa Könyvkiadó gondozásában újra megjelent a Stalker - Piknik az árokparton című mű. Ennek apropóján készült el ez az új témakör és ezzel teljessé vált az oldalon található stalker-témakör áttekintése. A 2005-ös kiadású könyvben nem csak az eredeti Arkagyij és Borisz Sztrugackij által írt mű szerepel, hanem az 1979-ben bemutatott Stalker film szintén Sztrugackij testvérek által írt forgatókönyve is. (A filmről részletesen információk találhatók a Stalker Film témakörben.)

 

Stalker - Piknik az árokparton

 

  A mű egy képzelt világba repít minket, egy olyan helyre, ahová egyszer nem is olyan régen földön kívüliek érkeztek vagy ahogy Dr. Valentin Pilman említi a Marmonti rádiónak adott interjújában: piknikeztek egyet a Világegyetem egyik útjának árokpartján. Egy kisváros - Marmont - életét gyökeresen megváltoztatja a látogatás és többé már semmi sem lehet a régi. Nem ők azonban az elsők, akik ezt átélik: több leszállási Zóna is van már a Földön ekkorra. Minden szörnyűség ellenére azonban az itt lakók kiválóan alkalmazkodtak a helyzethez és pár év alatt hozzászoknak ahhoz, hogy egy olyan helynek a szomszédságában élnek, ami halálos veszélyeket hordoz magában. Megjelennek az első Stalkerek is, akik igyekeznek kijátszani az ENSZ által a Zóna köré emelt katonai kordont. A történet elején Redrick Schuchart 23 éves marmonti lakos kettős életét ismerjük meg: nappal a kutatóintézetben dolgozik, mint laboráns és engedéllyel hatol be időről időre a Zónába éjszaka viszont stalkerré válik és saját szakállára dolgozik. Személyes drámája kiváló példa arra, milyen is a kincsvadászok élete. Ahogy halad előre a cselekmény, többször börtönbe is kerül főhősünk és a végére már a Zónában tett látogatások nélkül is kiválóan élhetne lányával és feleségével ennek ellenére újra és újra elindul az ismeretlenbe. Rajta keresztül tapasztaljuk meg, mennyire sokféle embert is takar a stalker szó: nem egyszerűen pénzéhes és merész fickókról van szó; többségük családos ember. Vannak köztük, akik szívtelenek és ügyet sem vetnek bajtársaikra és vannak, akik jó emberek, csak még nem tudják magukról. Utóbbi kategóriába tartozik Redrick is vagy ahogy a stalkerek emlegetik, Róka.

  A hihetetlenül izgalmas regényben többször is behatolunk a tiltott területre és mivel elég tág időintervallumot ölel fel a cselekmény, jól tapasztaljuk a váltózásokat is. Ha összehasonlítjuk az első és az utolsó fejezetet, mint ha nem is egy műről lenne szó: a stalkerek első nemzedéke már rég halott vagy rokkant, a kutatók helyett már robotok hatolnak be a Zónába és már csak kevesen laknak itt az eredeti lakók közül. Redrick az utolsó tapasztalt stalker, aki még vállal utakat. Végső kalandján éppen annak a Barbridge-nek a fiát viszi be, akit annak idején nem kis küzdelmek árán mentett ki a halál torkából, igaz ez akkor az öregnek a lábaiba került. Most a fia, Arthur kísérti a sorsot és próbálja megtalálni azt a rejtélyes tárgyat, amit előtte csak apja látott: az aranygömböt.

  Igazából senki sem tudja, létezik-e, de akik keresik, azok ezt a kérdést nem szívesen hallják. Mikor pedig végül megtalálják, a mohó Barbridge fiú a Zóna legfélelmetesebb csapdájának, a húsdarálónak esik áldozatul. Redrick pedig annak ellenére, hogy egész életében arra várt, hogy a gömb teljesítse a kívánságait, nélküle is rájön az élet nagy igazságaira: mindenki mindenkit kihasznál és talán az egésznek semmi értelme, mindent ki kéne "cserélni" a világban. Ezek utolsó értelmes gondolatai mert ekkorra lelkileg összeomlik. Végső kívánsága: "Boldogság mindenkinek ingyen és senki ne maradjon elégedetlen!". Gyermetegnek tűnő gondolatok de egy egész élet és a Zóna kellett hozzá, hogy ezekre jusson. Hogy teljesülnek-e valaha kívánságai? Ezt már sosem tudjuk meg.

 

A könyv megvásárolható a Libri könyváruházakban.

Az Európa Könyvkiadó honlapja.

 

powered by hispan  

All Rights Reserved C 2003-2009